Защо страдаме от нередовен стомах през есента

Есента пристига с букет от багри и предразполага към уютни, топли вечери вкъщи с близки хора. Чарът на този сезон е неоспорим, но за съжаление преходното и нестабилно време предизвиква известни трудности за организма. Често срещан проблем е стомашният дискомфорт и нарушеното храносмилане. Какви са причините, които водят до това и как можем да намалим техния ефект?

 

 

Какво води до нередовен стомах

Факторите, които допринасят за нередовeн стомах през първите студени месеци, са много.

С настъпването на есента, осезаемите промени на времето - големи температурни амплитуди, резки покачвания и спадове в атмосферното налягане, по-чести валежи - водят до дисбаланс и физически дискомфорт. В комбинация с намаляващата дневна светлина, често нямаме желание да спортуваме или да излизаме на разходки. Намалената физическа активност има доказано неблагоприятно влияние върху храносмилателната система. Наред с всички изброени “виновници” за нередовния стомах през есента, един от най-главните е неправилното хранене и липсата на режим. Приемът на по-малко фибри и намаленото движение неизменно вредят на стомаха и неговото правилно функциониране.

 

Какви са последствията от нередовния стомах

Нередовният стомах е по-често срещан при жените, но и мъжете не са защитени.

Констипацията (запекът) протича с коремни болки, дискомфорт, тежест и подуване на корема и повишено газоотделяне. Освен, че нарушава дневния ни ритъм, може да доведе до главоболие, намалена концентрация и акне, заради задържането на токсини в тялото.

При продължителен период на затегнат нередовен стомах е възможно проблемът да стане хроничен и има по-голям риск от развитие на медицински усложнения.

Констипацията в никакъв случай не бива да се неглижира, а трябва да се предприемат адекватни мерки за ефективно и дългосрочно справяне с нея.

 

Как да решим проблема с нередовния стомах

Добрата хидратация и приемането на подходящи течности са от изключителна важност. Алкохолът и напитките, които съдържат кофеин, обезводняват и водят до констипация. Заместете кафето с чай, а газираната напитка - с вода, сок или фреш.

Включете повече плодове и зеленчуци в менюто си. Растителните фибри са удобен начин да помогнете на организма да се пребори със стомашния дискомфорт.

Круши, сини сливи, грозде, чушки, моркови и варива са чудесни добавки към есенното меню на семейството. Лесни за изпълнение полезни идеи за ястия са: крем супа от тиква с натрошено синьо сирене, яхния от червена леща с ароматни подправки и екзотична плодова салата с ябълки, портокали, грозде и ананас.

 

Създайте си режим. Храненете се на приблизително равни интервали от време с фиксирани часове на закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. Положете усилия да създадете навик, който е свързан с ежедневно изхождане по едно и също време.

 

Ходете пеша винаги, когато това е възможно. Не пропускайте възможност да излезете с цялото семейство на разходка в по-слънчевите есенни дни. Дори и кратка, една разходка може да има много благоприятен ефект върху чревната перисталтика.

 

Направете есенна профилактика за цялото семейство с Био Баланс за възрастните и децата над 6 годишна възраст, с Био Баланс Бейби за бебета и деца до 6 г. възраст или новите Био Баланс Капки с витамин D3 за бебета и деца до 2 г. възраст. Ежедневният прием на Био Баланс подпомага възстановяването на чревната микрофлора, възвръща баланса в стомашно-чревния тракт и повлиява благоприятно имунната система.

С 5-тото поколение синбиотик Био Баланс можете да сте сигурни, че полезните пробиотични бактерии ще достигнат тънките черва живи, защото са защитени с два стомашноустойчиви слоя. Добрите бактерии в Био Баланс са придружени и от пребиотик - патентован фруктоолигозахарид, които помага на пробиотиците да останат живи и в добро състояние, докато бъде приет продукта и подпомага колонизацията им в тънките черва.

 

Не забравяйте, че при преобиотиците важи правилото “Колкото повече, тoлкова по-добре”. Приемайте  Био Баланс всеки ден и скоро  ще усетите разликата.

 

За хармонична и спокойна есен за вас и вашите любими хора, потърсете Био Баланс, Био Баланс Бейби и Био Баланс Капки с витамин D3 в близката аптека.

 

НАЗАД