Набавяне на витамин D3 при бебетата през студените месеци

Каква е ролята на витамин D3 и защо е толкова важен за правилното развитие? Как да осигурим на бебето "слънчевия витамин" през есента и зимата?

Какво е витамин D3

Витамин D3, известен в разговорната реч като витамин D, е важен за човешкото здраве хормон, който си набавяме най-вече през кожата - от слънчевите лъчи. Той свързан със здравината на костите и зъбите, имунитета, сърдечно-съдовата система и дори настроението.

Открит е през 1921 г. и е използван за лечение на рахит. През 80-те години на XX век науката установява, че D3 има още много функции за човешкото здраве, като влияе върху над 200 гена. През 90-те учените откриват връзка между дефицита му и редица заболявания от аутизъм до карцином и хронична болка, а след 2000 г. се използва във високи дози за превенция и лечение на автоимунни, кардиоваскуларни, нервни болести.

 

Как си набавяме витамин D3

Набавянето на “слънчевия витамин” през студените месеци по естествен начин в нашите географски ширини е трудна задача, особено при бебетата. Затова е необходим допълнителен прием, който обикновено педиатрите предписват.

Над 80% от витамин D3 се набавя през кожата с излагане на слънчева светлина. С храненето възрастният човек си набавя едва 15-20%. В естествен вид витамин D3 се съдържа в мазните риби и рибени масла (сьомга, скумрия, сардина, херинга), в черния дроб, маслото и яйчения жълтък - храни, които бебето не приема.

Лятото по-лесно набавяме витамин D3 за бебето, стига да не прекаляваме с дрехите и иначе важните слънцезащитни кремове. Това обаче не е достатъчна гаранция, че детето няма да страда от дефицит. През есента и зимата рисковете са по-големи.

Витамин D3 профилактиката е важна и необходима през цялото детство. Приемът на обoгатени с витамин D храни подпомага поддържането на адекватни нива целогодишно и предпазва от сезонен спад през студените месеци на годината. Обикновено педиатрите изписват допълнителен прием на D3 на бебетата, след 2-седмична възраст.

 

Недостиг на витамин D3

Недоносените бебета и тези, които са родени през есенните и зимните месеци са изложени на най-сериозен риск от недостиг на витамин D3, но това не означава, че останалите бебета са “имунизирани” срещу дефицит. Децата до 1-годишна възраст обикновено имат нужда от допълнителен прием и педиатрите почти винаги изписват профилактика витамин D3 след 14-тия ден на бебето.

Недостигът на витамин D3 при бебетата не бива да се неглижира, защото може да доведе до забавен растеж, изоставане в израстване на млечните зъби, а в тежките случаи - дори до рахит.

 

Био Баланс Капки с витамин D3 за добро храносмилане и здрави кости

Био Баланс Капки са нов пробиотичен продукт, предназначен специално за кърмачета и деца на възраст между 2 седмици и 2 години.

Само 5 капки на ден от синбиотика са източник не само за набавянето на необходимите за здрава чревната флора на вашето бебче пробиотични бактерии, а и на 100% от препоръчителната дневна доза на D3 за хранителен прием при бебетата*.

Една опаковка Био Баланс Капки съдържа 30 дневни дози.

 

___________

* Препоръки за диагностика, профилактика и лечение на дефицит и недостатъчност на витамин D, 2013 г.  Министерство на Здравеопазването (Българско дружество по ендокринология, Българско дружество по ревматология, Българска педиатрична асоциация, Българско дружество по клинична лаборатория).

 


НАЗАД