Проблеми със стомаха? Контролирайте стреса!

Връщането на работа след приятните коледни и новогодишни празници често е трудно. Малцина се чувстват готови да заменят уютния диван с офисен стол и топлата светлина на коледните лампички с тази от компютърния екран. Натрупани неотложни задачи,

недостиг на време, период на реадаптация и мечти за лятото, което е немислимо далече - тези и много други фактори водят до високи нива на стрес. Той влияе негативно на организма и има различни психосоматични прояви, сред които може да бъде и стомашният дискомфорт. Болки, спазми и нередовен стомах са само част от симптомите, които може да се дължат на стресови ситуации.

 

Противодействайте на стреса и върнете баланса с няколко прости съвета.

  1. Планирайте деня си

Започнете новата година с полезен нов навик - планирайте. Така не само ще намерите приложение на всички тефтери, които събират прах у дома, а и ще организирате времето си по-добре.

Създайте си навик да планирате следващия ден от предишната вечер и рискът от забравяне, бързане и стрес ще намалее значително.

Пригответе си дрехите за другия ден от вечерта, за да не внасяте стрес в деня си от сутринта с факта, че нямате изгладена риза или че не можете да си намерите пуловера.

Ако пътувате, организирайте отпуската си така, че да се върнете вкъщи ден по-рано - например вместо в неделя вечер, пътувайте в събота. Почивката ще бъде по-кратка, но ще имате време да се настроите за завръщане към рутината, да се погрижите за домакинската работа, а и да си починете от почивката. 

 

2. Движете се

Тялото ви се нуждае от движение, за да се чувствате енергични и да имате добро настроение. Ако фитнесът не е за вас, опитайте леки и приятни групови тренировки по танци, аеробика или йога. Доказано, когато мозъкът смени умствената дейност с физическа, нивата на стрес спадат, а настроението се покачва. Ако нямате време за спорт, опитайте да включите в графика си поне една кратка разходка от работа към вкъщи. Паркирайте малко по-далеч или слезте спирка по-рано. Разходете се и послушайте любимата си музика. Дори 10 мин. вървене на ден подпомагат метаболизма и тонуса.

 

3. Хранете се леко

Празниците са време за семеен уют, почивка и отрупани трапези. Често се отпускаме и прекаляваме с храната. Ако въздържанието не е присъствало на вашата празнична трапеза, януари е подходящ момент за детоксикация. Вечеряйте с домашно приготвени по-леки ястия с повече зеленчуци, насладете се на зимните аромати с топли и засищащи супи и яхнии с интересни подправки и се възползвайте от вкусните сезонни плодове. Освен че е полезно да се храните с домашна храна, готвенето спомага за разтоварване от стреса в офиса. Опитайте да си носите храна от вкъщи в офиса, за да контролирате менюто си и през деня.

 

4. Балансирайте микрофлората

След празничното преяждане, храносмилателната система често е в деликатно и нестабилно състояние. За да възстановите нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт и да подсилите чревната микрофлора, приемайте по едно саше синбиотик Био Баланс на ден. Връщането на баланса е изключително важно при малчуганите, които вероятно са се радвали на прекомерно количество лакомства. Био Баланс Бейби е специално разработен за бебета и деца до 6 годинки, а новите Био Баланс Капки с витамин D3 - за кърмачета и бебета до 2-годишна възраст.

Последно поколение синбиотик Био Баланс повлиява добре на имунната система, подпомага усвояването на витамини и минерали и подпомага организма по време на стресовия следпразничен период. 


НАЗАД