Подготви стомаха си за лятото в 6 лесни стъпки

 

1.  Яж по-леки храни.

Млечните продукти и месото не са от най-подходящите храни през летния сезон, тъй като са доста по-мазни и тежки.

Горещото време през лятото ни предразполага да хапваме повече свежа храна (салати, плодове). Това е перфектното време, през което можем да се насладим на разнообразието от плодове. Салатата и плодовете, освен че са лека храна, съдържат витамини, от които организмът ни се нуждае непрекъснато.

 

2. Пий повече вода.

През лятото е изключително важно да се хидратираме. Горещините ни дехидратират и това нарушава електролитния баланс в тялото. Затова е добре да си набавяме достатъчно количество вода. Едно просто правило, което може да следвате, за да пиете повече вода, е да започвате деня с вода и да го завършвате с вода. Както и да редувате храна с вода.

В голям брой от случаите, когато сме гладни, всъщност имаме нужда от вода. Това, което може да направите, е винаги, когато почувствате съвсем лек глад, да пиете вода. Най-вероятно организмът има нужда точно от това.

 

3. Избирай храни, богати на вода.

В човешкото тяло има над 70% вода. За да протичат нормално редица процеси в нашето тяло, то се нуждае от определено количество течности. Причината да имаме главоболие, да задържаме вода, да се чувстваме уморени и без енергия, често може да се дължи на дехидратацията.

Знаете ли, че клетките имат 3 основни нужди: кислород, вода и отделителна система. Водата доставя кислород на клетките. Колкото повече кислород си набавяме, толкова по-енергични ще се чувстваме. Когато се дехидратираме, организмът ни започва да задържа вода. Потенето и всички останали начини за изхвърляне на токсините от тялото, са много важни за нашето здравословно състояниие. Когато се дехидратираме, тези процеси се нарушават и се чувстваме изморени, без енергия, имаме  главоболие или храносмилателни проблеми.

Много е важно да приемаме храна, която има високо съдържание на вода. Примери за такава храна са: плодове (портокали, ябълки, череши, горски плодове, диня, пъпеш, грозде, лимони и др.), зеленчуци (краставици, домати, зелена салата, репички, спанак, броколи и др.).

 

4. Поддържай алкално-киселинен баланс.

Много е важно да поддържаме алкално-киселинен баланс. Киселинната среда предразполага за вируси. Както не е хубаво да сме прекалено киселинни, така не е добре и да сме изцяло алкални. Старай се 70% от дневното ти меню да е с алкална храна. Примери за киселинни храни са: бяла и кафява захар, бяло брашно, месо, яйца, газирани напитки, изкуствени подсладители и др. Алкални храни са: зелени зеленчуци (броколи, спанак, краставици и др.), репички, чушки, авокадо, червено цвекло, сусам, ленено семе, бадеми, овесени ядки, див ориз, елда, козе сирене и др.

 

5. Избери подходяща храна, когато си на път.

Лятото е сезонът на пътуванията. Когато тръгваме на дълъг път, един от въпросите, които си задаваме, е какво да си вземем за хапване за изпът.

Добре е да вземем със себе си храни, които издържат на горещина, като например ядки, сушени плодове и разбира се, достатъчно количество вода. Когато ни се дояде нещо по път, често прибягваме към сладоледи, шоколади, чипсове или друга преработена храна, която можем да изядем набързо. Вместо това бихме могли да си носим нарязана диня, пъпеш, горски плодове (в хладилна чанта), ябълки, ананас и др. Сандвичите, направени предварително вкъщи също са добър вариант.

 

6. Намали риска от стомашно-чревни разстройства.

Лятото носи със себе си освен хубаво време и летни вируси. Когато сме на почивка, често се храним навън и не можем да контролираме хигиената. Водните басейни са допълнителен риск. За да намалите риска от стомашни разстройства и да се насладите на почивката без неприятни изненади, е добре преди да заминете, да направите 1 седмица профилактика с пробиотик на цялото семейство и да го приемате по време на цялата ваканция.

Само едно саше Био Баланс на ден е достатъчно за поддържането на баланса на чревната микрофлора и за подсилването на имунитета.

Био Баланс и Био Баланс Бейби са 5-то поколение синбиотик, тоест пробиотичен продукт, който съдържа и пребиотик - “храна” за добрите бактерии, която усилва полезното им действие. Микроорганизмите в Био Баланс са защитени с два слоя от суровата среда в стомаха и стигат жизнени до тънките черва, за да балансират микрофлората и доброто състояние на стомашно-чревния тракт.

Това лято давай на тялото си това, от което има нужда, за се чувстваш добре. За по-спокойна и хубава лятна почивка, не забравяй пробиотика. Търсете Био Баланс и Био Баланс Бейби в аптеките.


НАЗАД