Как храненето се отразява на настроението ни

В началото на годината традиционно идва време за поставяне на цели и свежа доза мотивация. Веднага след това се появява стресът от новите задачи. Следващата почивка изглежда прекалено далеч, постигането на набелязаните цели не върви, навън постоянно е мрачно и студено. Напрежението е достатъчно, за да предизвика негативни емоции, психически и физически дискомфорт и дори да доведе до депресия. Едно от най-често срещаните новогодишни желания за промяна е по-здравословен начин на живот. Обикновено това представлява трудност, защото хората не знаят откъде да започнат. Добър старт е да установим най-жизненоважните условия за съществуването си – подслон, наличие на храна, вода и сън. Фокусът трябва да попадне върху последните три, най-вече - храната. Изискват се известни усилия и дисциплина, но резултатите си заслужават.

Сигурно ще се изненадате, но всъщност хранителните навици имат огромно влияние не само върху физиката, но и върху ума. Мозъкът постоянно работи на пълни обороти, дори и докато спим. За да успява да поддържа тази динамика, той има нужда от гориво, а то се доставя чрез храната, която консумираме. Логично, колкото по-богата на витамини, минерали и антиоксиданти е диетата ни - толкова по-добре ще изпълнява функцията си мозъкът. Съответно колкото повече се неглижира качеството на хранителните продукти, толкова по-негативно е влиянието върху този важен орган. Проучване на международен екип от учени, проведено през 2017-та година, открива и доказва връзката между средиземноморската диета и намаленият риск, както и по-бързо възстановяване, от депресия и депресивни състояния.* Средиземноморският начин на хранене включва много зеленчуци, плодове, варива като боб, леща и нахут, умерено количество ядки, зехтин, пълнозърнести тестени изделия и нискокалорични, но полезни протеини като пилешко месо и риба. Ключова характеристика на всички изброени хранителни продукти е, че те са във възможно най-натурален вид - без допълнителна преработка и полуфабрикатни варианти. Водете се от правилото 80/20 - 80% от продуктите в пазарската ви количка трябва да са непреработени артикули, които вие можете да сготвите вкъщи според предпочитанията си. 20% са позволени за лакомства и малки удобства като шоколад, десертчета и любимата пица от време на време. Това е добре балансирана алтернатива на рестриктивните хранителни режими. Те са толкова строги и изтощаващи, че след 2-3 седмици борба повечето хора просто се отказват. По този начин се намалява и рискът от чувство на вина, провал и други негативни емоции и се оставя място за малки, но приятни награди. Друго полезно правило е да се стремите на всяко ядене половината от чинията ви да е запълнена от храна с растителен произход. Използвайте багрите на дъгата за ориентир: колкото по-разнообразни и цветни зеленчуци и плодове хапвате, толкова повече витамини и минерали ще получи организмът ви.

 

Каквито и да са навиците ви на хранене, помнете, че балансът в стомашно-чревния тракт също е от ключово значение. Съществува двупосочна връзка между психическите и физическите проблеми и тя често се изразява чрез стомашен дискомфорт. Затова е важно да се погрижите за цялото семейство - с последно поколение синбиотик Bio Balance, Bio Balance baby и новите Био Баланс Капки с витамин D3 за кърмачета. Bio Balance се грижи за поддържането на нормална чревна микрофлора, доброто състояние на стомашно-чревния тракт и правилното храносмилане и усвояване на полезни вещества от храната.

 

Търсете Bio Balance, Bio Balance baby и Био Баланс Капки с витамин D3 в аптеките и се чувствайте добре!

 

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29215971 - Parletta, N., Zarnowiecki, D., Cho, J., Wilson, A., Bogomolova, S., Villani, A., Itsiopoulos, C., Niyonsenga, T., Blunden, S., Meyer, B., Segal, L., Baune, B. and O’Dea, K. (2017). A Mediterranean-style dietary intervention supplemented with fish oil improves diet quality and mental health in people with depression: A randomized controlled trial (HELFIMED). Nutritional Neuroscience, pp.1-14.


НАЗАД