Да поговорим за здравите детски коремчета

Организмът на бебетата и малките деца е изключително деликатна и уязвима система. Проблеми и дискомфорт могат да възникнат и вследствие на най-малкото нарушение или промяна в режима. Те са източник на постоянни притеснения за родителите, но не винаги индикират сериозно заболяване. Допълнително затруднение е, че най-малките не могат да говорят и съответно не е възможно да обяснят какво чувстват, затова родителите трябва да могат много добре да разпознават различните ситуации и тяхното ниво на опасност. Вижте кои са най-разпространените неприятности и какви са възможните действия, които да предприемете, за да подобрите състоянието на Вашето дете.

 

Колики

Коликите могат да започнат от втората седмица след раждането и да продължат до четвъртия месец. Те са еднакво неприятни за родителите и бебетата. Децата обикновено сигнализират с оглушителен и непрекъснат плач. Съществуват различни теории за причинителите на коликите, но най-подкрепяната засега е, че те са предизвикани от задържани в червата на бебето газове, както и нарушена чревна микрофлора. Това е физиологичен процес, който успешно може да се облекчи с даването на пробиотици (Lactobacillus), редовни масажи на бебето, затопляне на коремчето, внимателно и много постепенно захранване и най-вече - търпение и толерантност към себе си.

 

Подуване и наличие на газове

Газовете са широко разпространено явление сред бебетата и малките деца и обикновено не са индикация за здравословен проблем. Те са следствие от погълнат въздух по време на ядене, плач или смучене на биберон. Този въздух попада в стомашно-чревния тракт и засяда там. В случай, че бебчето се напъва и дори зачервява, докато има газове, но след това се връща към нормалното си състояние и настроение, няма повод за тревога. Можете да улесните процеса както за вас, така и за детето с: правилна позиция при хранене - винаги поставяйте главата по-високо от стомаха, задължително оригване след хранене, редовни масажчета, “каране на колело” - кръгови движения на крачетата и ограничено присъствие на храни, предизвикващи газове в диетата му. Ако забележите, че бебето ви не се успокоява, видимо изпитва спазматични болки, има нарушения в изхождането и температура - незабавно се консултирайте с педиатър.  

 

Запек

Много майки и татковци се плашат, тъй като имат грешна представа за този проблем. Стандартът при кърмачетата и децата до 3 години е да се изхождат между 1 и 3 пъти дневно, но и веднъж на 72 часа се счита за нормално. Тогава няма необходимост от лекарска намеса, но бихте могли да включите повече храни, богати на фибри, както и да правите масажи, подпомагащи перисталтиката. В случай, че детенцето отделя изпражнения по-рядко от 2 пъти на седмица, изхождането е болезнено или има кървави следи, изпражненията не са меки и оформени, а твърди, обемисти и сухи, неспокойно е, с намален апетит и коремни болки - консултирайте се с педиатър или детски гастроентеролог.

 

Повръщане

Голям брой новородени бебета и кърмачета понякога повръщат след хранене. Причината за тези често срещана ситуация е недоразвитият и неукрепнал стомашен мускул, който не успява да задържа млякото. Обикновено се появява когато бебчето е прехранено или веднага след хранене бива поставено в легнало положение. Напълно нормално явление, което не предполага специално медицинско внимание. Когато, обаче, повръщането се случва след всяко хранене и е голямо количество, възможно най-бързо трябва да бъде потърсена лекарска помощ.

При по-големите бебета и дечица повръщането най-често е причинено от бактериална или вирусна инфекция, хранителна непоносимост или натравяне и може да бъде придружено от диария и цялостна отпадналост. Едно от най-опасните последствия от инфекциите е дехидратацията. За да се противодейства, най-добре е да се даде специален водно-електролитен разтвор - в много малки количества и на чести интервали. Ако разпознаете един или няколко от следните симптоми: намалено уриниране; потъмняване на урината; суха, нееластична кожа и лигавици; отсъствие на сълзи при плач; спешно се обърнете към лекар.

 

Стомашно разстройство и диария

Спорадичните случаи на по-редки изпражнения не са знак за заболяване и може да са само резултат от нов вид храна. Диарията, от друга страна, се характеризира с по-често изхождане от обикновено, рязка промяна в цялостното състояние и прекалено рядка структура. Бактериалните и вирусни инфекции са едни от най-честите причинители, заедно с прекомерната консумация на плодове и плодови сокове, хранителните алергии и антибиотиците. Важно е да се потърси мнението на педиатър, ако мъничето има висока температура, демонстрира симптоми на дехидратация и се изхожда повече от 7 пъти за 24 часа.

 

Възможна превенция

Един от най-ефективните начини да предпазите бебето от евентуален дискомфорт е да осигурите прием на последно поколение синбиотик Био Баланс Бейби или новите Био Баланс Капки с витамин D3 за кърмачета. Бебешката храносмилателна система е уязвима и може много бързо да изгуби необходимия баланс. Затова пробиотичните бактерии деликатно, но ефективно подпомагат възвръщането и доброто състояние на чревната микрофлора и стомашно-чревния тракт. Био Баланс Бейби са подходящи за бебета и деца до 6 години. Идват в удобни сашета, чието съдържание можете да разтворите във вода или храна. Достатъчно е по едно на ден. Ще го разпознаете по синята опаковка с мече. За най-малките вече съществуват и специално разработените Био Баланс Капки с витамин D3. Капките могат да се приемат от новородени и кърмачета от две седмици след раждането до 2 години. Само 5 капки дневно осигуряват 250 милиона полезни пробиотични бактерии и облекчават мъчителните колики. Допълнителното количество витамин D3 е 100% от препоръчителната дневна доза за малчуганите и е особено важно за пълноценното развитие на костната система и зъбите. Био Баланс Бейби и Био Баланс Капки с витамин D3 могат да бъдат приемани продължително време и са препоръчителни в период на лечение с антибиотици.

 

За доволни бебчета и спокойни родители - намерете Bio Balance baby и Био Баланс Капки с витамин D3 в близката аптека.

 


НАЗАД