Антибиотик -> Диария -> Пробиотик

Приемът на антибиотици е нежелана, но нужна стъпка в борбата с инфекциите. Независимо дали става въпрос за инфекции на дихателните пътища, на уринарния тракт, или на други части на тялото, това са заболявания, които изискват сериозно лечение. Все по-често се говори за създаването на нови антибиотици, но това още не е постигнато. Наличните групи и молекули антибиотици са създадени преди десетилетия, а човешкият организъм се променя непрекъснато. Причините за това са много и от еволюционната страна на нещата може да се стигне до ежедневното неправилно хранене и влошения начин на живот.

 

Едни от най-честите оплавания при приема на антибиотици са стомашно-чревните. Те могат да са от различен тип: диария, болки в стомаха, гадене, повръщане, подуване и др. През последните години се прие терминът „Антибиотик Асоциирана Диария“ (ААД), който се отнася за пациентите, които страдат от диария по време на и след прием на антибиотик. Чрез своето действие антибиотиците унищожават вредните бактерии, причинители на различни заболявания, но наред с това въздействат пагубно на нормалната флора в червата (убиват полезните бактерии и по този начин се създава среда за намножаване на вредни такива). Проява на ААД е възмножна по време на приема на антибиотици, но и дълго време след него (тогава пациентът може да не направи връзка с приема на АБ). Диарията протича по различен начин и степен при различните хора и антибиотици, но винаги води до нарушен баланс в организма. Може да е с леки втечнени изпражнения и стомашно неразположение, или да достигне до напълно воднисти изпражнения със силен метеоризъм и болки по време на изхождане. Когато състоянието е по-тежко е необходима консултацията с лекар. Тази ситуация може да наложи смяната на антибиотика и допълнително лечение на предизвиканата диария.

 

В по-тежките случаи пациентите могат да изпаднат в състояние на обезводняване и загуба на електролити, което допълнително нарушава баланса в стомашно-чревния тракт. Освен това хората усещат сухота в устата, силна жажда, малко или никакво уриниране, обща слабост и отпадналост. Също така диарията, която се появява в следствие на лечението с антибиотик може да не се появи веднага след стартирането на лечението. Има случаи, в които пациентите се опакват в края на лечението, а дори и дни след приключването му. Тежки случаи се наблюдават особено често при децата.

 

Ако вие страдате от сериозни признаци на тежка форма на ААД незабавно се обадете на лекар!

 

Най-често причините, които водят до ААД са нарушаването на баланса между „добрите“ и „лошите“ бактерии, които населяват стомашно-чревния тракт. Убивайки „вредните бактерии“ несъмнено антибиотиците атакуват и убиват и „полезните бактерии“, които се грижат за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт. Настъпването на това състояние (дисбактериоза) води до допълнително размножаване на „лошите“ бактерии. Така се произвеждат токсини, които увреждат чревната стена и могат да предизвикат възпаление (и да повлияят негативно целия организъм).

 

Съветите на специалистите са да избягваме ненужния прием на антибиотици. Ако все пак се налага е нужно той да е съпроводен с прием на пробиотик. Приемът на пробиотик се препотъчва още от първия ден при прием на антибиотик. Също така е много важно и често се препоръчва приемането на пробиотик да продължи и след приключването на лечението с антибиотик (до 14 дни след приключване). Важен детайл е също интервалът между приемите на пробиотик и антибиотик – препоръчва се да е минимум 3 часа разлика.

 

Био Баланс е пробиотик от последно пето поколение. Той може да се приема по време на лечение с всички групи антибиотици, независимо дали те се приемат еднократно или по-често на ден. Предимство за Био Баланс е, че се приема еднократно дневно и лесно може да се намери подходящо време за приема му между приемите на антибиотиците. Също така има данни, които показват, че приемът на пробиотици подпомага имунитета на човек. Био Баланс е подходящ за всички възрасти, защото има 3 различни форми: Био Баланс сашета за възрастни и деца над 6 години, Био Баланс бейби, за бебета и деца до 6 години и Био Баланс капки за бебета от 2 седмици до 2 години. И трите форми Био Баланс са предпочитани сред водещите лекари и фармацевти в страната и присъства в ежедневните им препоръки. Много подходяща е формата саше за прием от пациенти с ААД, защото с една допълнителна чаша вода на ден се подпомага и състоянието на обезводняване.


НАЗАД