7 често срещани причини за бебешките колики

 

1. Незряла храносмилателна система

Храносмилането е предизвикателство за младата храносмилателна система на новородените.  Несъвършената функция на червата на малките бебета често е причина за газове, подуване и болка и е в основата на коликите.

 

2. Микрофлората в бебешката храносмилателна система

Според изследванията, липсата на пробиотични бактерии и по-точно - лактобацилус ацидофилус, води до колики. Затова много родители избират Био Баланс бейби - 5-то поколение синбиотик (пробиотик+пребиотик) за своите бебчета. 1 саше дневно, разтворено в течност или храна, облекчава колики при новородени и бебета, спомага за поддържане на нормалната чревна микрофлора и доброто състояние на стомашно-чревния тракт.

 

3. Сетивата на бебето се обострят

Към края на първия месец от живота на бебето, сетивата му се обострят. Новите усещания са стресиращи за него и детето реагира с плач. Това води до колики, които си отиват, когато бебето привикне със сетивните стимули.

 

4. Временна лактозна нетолерантност

Бебето се храни само с мляко (кърма или адаптирано), чиято основна съставка е лактозата. Неспособността на организма да усвои голямото количество лактоза води до подуване, дискомфорт и газове. Те от своя страна водят до болезнените колики.

 

5. Диетата на майката

Понякога бебетата, които са на кърма, имат колики заради храните, които консумират техните майки. Препръчително е майките да избягват млечните продукти, яйцата, ябълките, цитрусовите плодове, шоколада, кафето, газираните напитки, пикантните храни, алкохола и зеленчуци, предизвикващи газове.

 

6. Неправилно кърмене

Често при хранене бебетата поглъщат и въздух, което води до газове и колики. При кърмене детето трябва да засмуче колкото може по-плътно гърдата. Ако бебето се храни от шише, важно е силиконовият накрайник да е пълен с мляко, когато се подава към бебето. Оригването след всяко хранене е задължително.

 

7. Лечение с антибиотик

В човешкото тяло има микробна флора, благодарение на която се извършват жизненоважни процеси, като синтеза на витамини, ензими, стимулиране на имунната система, правилно храносмилане и т.н. При много заболявания и при прием на антибиотици, тази микробна флора се променя или се губи. Това често довежда до колики и дискомфорт при най-малките. Тогава възстановяването й е изключително важно и се прави с  пробиотик.


НАЗАД