5 трика срещу дехидратация през лятото

През повечето месеци от годината мечтаем за слънчевите летни дни, но когато дойдат, си припомняме колко изтощаващи могат да бъдат горещините за човешкия организъм. Обезводняването причинява дискомфорт и е опасно за здравето. С няколко лесни и забавни за изпълнение съвета, можеш да предотвратиш дехидратацията и да се чувстваш добре по време на високите температури. Ето за какво да внимаваш:

       1. Количеството е важно

Препоръчително е да пиеш повече течности. Но колко точно? Открий подходящото количество за себе си - може да е около 2 литра на ден, а може и да е повече или по-малко. Важното е да го поддържаш. Можеш лесно да проследяваш количеството вода и течности, които приемаш, като използваш бутилка за многократно ползване или термос. Избери бутилка със скала на вместимост, за да виждаш ясно прогреса си. Добре е да е направена от изолиращ материал - например от неръждаема стомана, за да запази напитката свежа дълго време.

 

       2. Добави вкус

Много хора намират водата за малко… скучна. Не е препоръчително тя да бъде заменяна изцяло с друг вид напитки, но добрата новина е, че може да се превърне в наслада за сетивата ти с допълнителен витаминен бонус. Опитай да добавиш плодове, краставици и билки към напълно обикновена кана с вода. Това е сигурен начин да преоткриеш приятни вкусове и аромати, да увеличиш приема си на витамини и полезни вещества, а и да се радваш на нещо цветно и красиво на бюрото си. Препоръчваме комбинации като краставица и лимон; ягоди и горски плодове; манго и мента.

 

      3. Напомняне по телефона

Натоварените работни дни са причина да забравяш да се грижиш за себе си и да пиеш каквото и да е освен кафе? Това е често срещан проблем, който за щастие има своето решение. Изтегли приложение на телефона си, което да ти напомня да приемаш течности, да проследява количеството за деня и дали то съвпада с целта ти. Или си направи аларма, която да ти напомня всеки час да пиеш вода. Превърни този процес в игра - ако изпълняваш предварително зададената цел в продължение на седмица - позволи си награда! Така ще свързваш пиенето на вода с нещо позитивно и има по-голяма вероятност да запазиш мотивацията си.

 

      4. Хидратиране чрез храна

Освен да пиеш много течности, през лятото е важно и с какво се храниш. Свежите плодове и зеленчуци винаги са добър избор, особено тези с високо съдържание на вода. Възползвай се от сезонните предложения - гаранция, че продуктите ще бъдат в оптимално състояние, свежи и пълни с витамини и минерали, които са изключително важни през лятото, когато губим толкова много от тях поради дехидратация. Някои от най-подходящите зеленчуци са: краставици (95% съдържание на вода), домати (94% съдържание на вода), целина (95% съдържание на вода) и броколи (91% съдържание на вода). Плодове като диня (92% съдържание на вода), грейпфрут (91% съдържание на вода) и грозде, в по-късната част на лятото също са страхотен избор.

 

       5. Ключът е в баланса

Каквото и да предприемеш, за да осигуриш достатъчна хидратация на тялото си, не забравяй, че цялостният баланс на организма ти е от изключително значение. Приемай по 1 саше Bio Balance на ден, разтворено в чаша вода. Bio Balance улеснява храносмилането и подпомага усвояването на витамините и минералите, съдържащи се в зеленчуците и плодовете, които ще добавиш към диетата си. Така се включва и една допълнителна чаша вода към дневния ти режим.

 

С тези лесни стъпки ще донесеш баланс на тялото си тъкмо навреме за летните горещини. Забавлявай се, приемай достатъчно течности и се чувствай добре!


НАЗАД