5 СЪВЕТА ЗА ЕНЕРГИЯ И НАСТРОЕНИЕ ТАЗИ ПРОЛЕТ

Пролетта е тук и е време да събудиш тялото си от зимен сън, като се раздвижиш, детоксикираш и се храниш по-свежо и здравословно. Следвай тези прости правила, за да се чувстваш добре и да имаш енергия и хубаво настроение.

 1. Хапвай витамини срещу пролетна умора

  Често през дългата зима натрупваме излишни килограми, а на пролет опитваме да ги свалим с диети. Гладуването през тези месеци обаче никак не е добра идея. След зимата телата ни са уморени, заради продължителния намален прием на витамини и слънчева светлина. Това е и основната причина за липсата на енергия, усещане за раздразнителност и дори безсъние - симптоми, които често наричаме “пролетна умора”. Ето защо, когато зимата свърши, е важно да подсилим тялото си със свежа храна и витамини - за да бъдем енергични и в добро настроение. Включи в ежедневното си меню пресни плодове и зеленчуци - заложи на тъмнозелени, оранжеви и червени.

 2. Вкарай добри бактерии в тялото си

  Приемай пробиотици профилактично. Те стимулират баланса на чревната микрофлора, а така подпомагат и имунната система, метаболизма и редовния стомах. При пробиотиците важи правилото “колкото повече - толкова по-добре”. С едно саше синбиотик Bio Balance дневно можеш да поддържаш стомашната си среда в норма и да балансираш тялото си отвътре-навън.

 3. Пий вода

  Пий колкото можеш повече вода. Правилото е по 30 мл за всеки килограм от твоето тегло. Тоест ако тежиш 60 кг трябва да приемаш поне 1,8 л вода на ден. Водата хидратира тялото ти, подобрява метаболизма, детоксикира те и ти помага да намалиш теглото си. Чаша вода сутрин ще даде страхотен старт на деня ти. Изпивай една и преди всяко хранене, за да стимулираш храносмилането и да усетиш ситост по-рано. Не забравяй, че в момента, в който усетиш жажда, вече тялото ти страда от дехидратация. Затова винаги дръж вода близо до себе си. Където и да отидеш - не забравяй да носиш бутилка вода. Защо не й добавиш и вкус с лимони или други плодове, богати на витамини?

 4. Върви повече

  Ранната пролет не е най-подходящият сезон за започване на сериозна физическа активност за тези, които не са спортували през цялата зима. Затова пък ежедневните разходки са прекрасен начин да поддържаш физическо и психическо здраве. Ходи до работа пеш, а ако нямаш възможност - слез 2 спирки по-рано, или паркирай колата по-далеч. Всеки ден трябва да изминаваме поне 10 000 крачки, или около 30 минути ходене с умерено темпо. Чудесен повод да послушаш малко от любимата си музика и да се заредиш с хубаво настроение в началото на деня!

 5. Излез сред природата

  Само 5 минути сред природата на ден подобряват душевното ни здраве и борят стреса. Нещо повече - изследванията показват, че наслаждаването на природна среда като парк, плаж, гора, намалява кръвното налягане и лошото настроение. Чистият въздух ни помага да спим по-добре и дори подпомага имунната ни система. Как да вместиш природата в деня си? Вместо да бягаш на пътеката във фитнеса - излез навън в парка; Не обядвай на бюрото в офиса – хапни под дърво в градинка наблизо. А уикенда излез от града, дори за няколко часа и чуй песента на птиците.

  След зимните месеци често се чувстваме изморени, мрачни и дори нездрави. Дай на тялото и душата си свежа храна, движение и въздух и доброто настроение и тонус няма да закъснеят.


НАЗАД