5 съвета срещу преяждане

“Как може всеки път да преяждам?”, “Как може да ям толкова много сладко?”, “Дали някога отново ще вляза в онези дънки?”- Задавали ли ли сте се подобни въпроси? Ако не успявате да устоите на преяждането, тази статия може да ви помогне.

 

1. Открий причината

В голям брой от случаите, преяждането не е следствие просто на лакомия, а е израз на някакъв вид “емоционална дупка”, която се опитваме да запълним с храна. Първото и най-важно нещо, за да се справим с проблема с храната, е да разберем каква е причината за него. Дали е стрес, ниско самочувствие, финансови проблеми? Обърнете внимание кога ви се приисква повече храна - има ли външен фактор - много работа, проблеми у дома и т.н. И ако забележите такъв - затворете хладилника и се фокусирайте върху него.

 

2. “Преяждай” с полезна храна

Изхвърлете всички бисквитки, солети, чипсове, бонбонки от дома и работното си място. Заместете ги с плодове - банани, ябълки, киви, грозде, сезонни плодове, като ягоди, череши, диня и пъпеш. Така дори да прекалите с плодове, най-много да си докарате временно подуване, но няма да сте навредили нито на здравето, нито на фигурата си.

 

3. Не яж пред телевизора и компютъра

Храненето пред телевизора, компютъра и дори пред телефона е много вредно. Отделете си време само за хранене - винаги се намират 15 мин. Така няма неусетно да погълнете повече от необходимата ви храна, а и ще се насладите на момента със семейството или ще релаксирате за кратко в забързания си ден.

4. Храни се бавно

Не препълвайте чинията си и яжте на малки хапки. Наслаждавате се на хубавата храна и я сдъвквайте добре. Бързото хранене на големи хапки води до закъсняло усещане за ситост и така не само затормозяваме храносмилателната си система с едра храна, а и преяждаме.

 

5. Ставай от масата леко гладен

Протеинът лептин действа като сигнал към мозъка, че тялото е получило достатъчно храна, но той се отделя с леко забавяне. Затова не стойте на масата, докато ви стане тежко, а станете с чувството, че можете да хапнете още малко.

 

Преяждането има лоши последствия не само за външния вид и самочувствието ни, а и за здравето ни. Прекомерната консумация на храна претоварва храносмилателната система и сърцето и ни кара да се чувстваме уморени. Последствията в дългосрочен план са още по-опасни. Подхождайте с уважение към тялото си и се хранете в разумни количества.

Разбира се, всички прекаляваме понякога, особено по празници и на семейни събирания. Приемайте по едно саше Био Баланс синбиотик на ден, за да помагате на храносмилателната си система и да се чувствате добре.

НАЗАД